Saturday, 31 March 2012

CONTEST : CERITA SERAM


klik banner kt atas utk join yer!!!
nk tag



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

PENGALAMAN SERAM BALIK KAMPUNG



Cerita bermula apabila aku dan lima sahabat pulang ke kampung aku di utara semenanjung. 
Aku (kila), nilam, azi, not, hanan dan aton.
Pertama kali sampai kat halaman rumah aku merasa pelik sebab nampak rumah aku kecik dari biasa..
Tapi malas nak fikir bukan-bukan
Maklumlah kawan-kawan baru sampai rumah aku kan
jauh pulak tu..

Aku pon bagi salam
Kila : assalamualaikum,, assalamualaikum mak,,ooo mak

Beberapa minit kemudian mak membuka pintu
Mak : la,,dah sampai ka??mai masuk mai.kila ajak kawan-kawan masuk rumah kaih..

Aku pon ajak la kawan-kawan aku masuk dalam rumah. Masa masuk dalam rumah tu, aku rasa asing, aku rasa pelik sangat tapi aku cover dari kawan-kawan aku.
Mak bawa kami ke satu bilik. Dalam bilik tu ada banyak katil macam kat asrama sekolah dulu-dulu. Aku fikir maybe abah pecahkan tembok kat bilik tengah kot sebab tu bilik ni besar.
Kami pun rehat kat katil masing-masing.

Malam tu mak panggil kami semua makan. Kami pun keluar bilik dan pegi dapur nak makan.
Kila : aik? Abah mana mak?
Mak : besala, ada mesyuarat la tu, balik lambat.
Nilam :  sedapnya mak cik masak, bestla kila boleh makan
macam-macam m.cik masak kat dia.
Mak :     ha,makanla..kalau sedap tambah lagi, kalau tak sedap
makan jugak hak dalam pinggan bagi habis.

Kawan-kawan yang lain gelak ja

Mak : m.cik lawak ja,ha makanla..jangan malu-malu

Dah selesai makan semua, aton ajak aku tengok tv.

Aton : kila, jom tengok tv
Kila : p la dulu, aku nak membuang jap
Azi : kila ni kalau tak membuang tak sah
Kila : huhu, biasala

Masa aku nak masuk dalam toilet,bulu roma aku menegak len macam ja, sebelum ni sumpah tak penah rasa macam ni. Dah aku sakit perut sangat, aku teruskan sajala hajat tu.
Tiba-tiba, aku dengar bunyi kat luar macam aku tengah duduk kat dalam hutan ja. Bunyi binatang-binatang dan sayup-sayup ja.
Aduh!!!!!! Dugaan apakah ini?? Bunyi sayup-sayup macam orang minta tolong... ‘tolong……………………….,tolong…………………,uuuuuuuuuu…
Huhuuuuuuuuuuuu, uuuuuuuuu, ong………ong………
Aku terus mempercepatkan apa yang patut dan terus berlari keluar dari toilet.

Aku jenguk bilik mak, mak dah tido. Aku pon terus melepak dengan kawan-kawan kat depan tv. Not takda kat depan tv.
Kila : weh, not mana?
Hanan : dia kata nak p toilet tadi.
Azi : mana ade, die takot nak g toilet sorang-sorang, die ade kat dalam bilik.
Kila : apsal takot plak? Aku kan ada kat toilet sebelah?
Azi : entah, dia cakap kila takde, die tak jadi masuk toilet.
Kila : pulak..

Aku pon terus masuk bilik dan nampak not tengah tidur kat atas katil.
Kila : orang tu dah tidur ke?
Not :     hang ni kila, tekejut aku. Aku sakit perut ni mana boleh tidoq. Rumah hang ada minyak panas tak? Nak sapu kat perut kot kot la lega.
Kila : sat naih, nak p cari tengok. Nak tanya mak aku dah tidoq.

Aku pun carilah dekat tempat-tempat yang sama waktu dengannya yang mak aku selalu simpan minyak ni.
Cari punya cari tak jumpa pun.
Tapi aku terpandang satu botol yang pelik. Bentuknya sangat pelik macam kelongsong tempat simpan keris. Aku ambil dan bukak tudungnya. Baunya busuk yang amat sangat tak tahu nak describe macam mana. Aku nak kejut mak, tapi kesian la pulak dah masak kat kami penat-penat petang tadi.

Aku pon britahu not umah aku takda minyak. Not nampaknya sudah ok sedikit berbanding tadi. Tiba-tiba……
Nilam : kila………jom teman aku p toilet
Kila : la,,,,,,,p la sendiri (sekadar mengusik,aku tau nilam agak penakut orangnya…haha,,bukan nak cakap aku berani, aku sendiri sebenarnya takut ketika ini berada di rumah sendiri)
Nilam : uuuuuuuuuu(buat gaya nak menangis), kila,,, jom la… azi takmau teman aku…
Kila : jom la

Kami pun menuju ke toilet
Nilam : kila, takot la, jom la masuk sekali..
Kila : aish,, takkan nak masuk sekali? Hang p la, aku tunggu kat luar ni..
Nilam : kila,,,,kila,,,,
Kila : yala yala
Aku tak tengok ok nilam buat apa sebab aku mengalihkan pandangan aku..hahaha
Nilam : kila, jangan tengok tau
Kila : cepatlah

Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhuhuhhhhuuhuhhhhhhhhuuuuuuuuuuuuu
Suara itu berbunyi lagi
Nilam : kila, apa tu?
Kila : syuh,,,jom cepat keluar
Nilam : aku takot……

Aku heret tangan nilam untuk keluar tapi aku tersekat di antara pintu toilet dan pintu untuk keluar. Nilam boleh keluar tapi aku tak boleh. Aku seperti terkaku dan tidak boleh berbuat apa-apa. Nilam masih memegang tangan aku. Nilam cuba untuk menarik tangan aku tetapi tidak berjaya. Aku memberikan isyarat mata kepada nilam supaya beredar. Nilam enggan tetapi akur kemudiannya. Aku cuba lagi untuk menggerakkan badan aku tetapi tidak berdaya. Aku memejamkan mata. Bayangan wajah yang sangat hodoh di depan mata aku ketika itu. Dia cuba untuk mencekik aku, darah di mukanya memercik ke muka aku. Nanah-nanah di badannya melimpahi seluruh tubuh aku. Aku cuba untuk membuka mata tetapi tidak boleh. Aku merasakan mata aku seperti telah digam oleh gam gajah. Sangat sakit kurasakan mata aku ketika itu, aku menunjal-nunjal mata aku tetapi wajah hodoh itu masih cuba untuk merapati aku dan ingin mencekik aku. Tangannnya sangat panjang seperti akar pokok yang terkena panahan kilat. Aku hanya berdoa meminta pertolongan Allah. Aku baca ayatul kursi dan tiga khul. Tapi aku tidak dapat membuka mata. Aku menjerit Allahuakbar dengan kuat beberapa kali. Akhirnya, aku dapat membuka mata dan aku sudah tidak tersekat lagi di depan pintu bilik air.

Aku pergi ke ruang tamu, dengar suara orang menjerit-jerit kat tengah rumah. Aku berlari ke ruang tamu. Aton dan hannan kena rasuk. Mereka menjerit-jerit memandang aku. Mereka ingin menerkam aku, tetapi aku sempat berlari masuk ke dalam bilik. Aku lihat not, nilam dan azi berpeluk ketakutan.
Azi : kila, kenapa jadi macam ni?
Not: a…a….aaakuuu ta..tta..kot.aaa..kuuu ttaaa…tak sangguppp
Kila : sori la weh, aku tak tau. Aku tak tau napa boleh jadi macam ni. Hanan ngan aton weh, macamana dengan depa?
Nilam : aton bukak tingkap tadi, dia ajak hanan tengok benda pa ntah, tiba-tiba depa jadi macam tu.. kami terus lari masuk dalam bilik ni.
Kila : sungguh aku tak tau macamana boleh jadi benda ni.. aku nak keluaq sat p jumpa mak aku. Mesti ada apa-apa yang aku tak tau ni.
Azi : kami tak salahkan hang kila. Tadi nilam dah cite kjdian kt toilet, bukan salah hang pon..
Not : kila, jangan keluaq kila..bahaya kat luaq tu.
Nilam : betoi not cakap, better kita semua dok kat sini ja.
kila : argghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh……
kedengaran bunyi pintu diketuk bagaikan hendak pecah.

Hanan : bukakkkkkkkkkk……hahahahahahahaahahaha…bukak!!

Bukan suara hanan tetapi suara makhluk yang masuk ke dalam badan hanan. Tingkap bilik pecah satu-persatu tiba-tiba. Kami berempat semakin mengeratkan pelukan. Aton menghentak kepalanya ke tingkap sehingga berdarah kepalanya.

Kila : aton, jangan aton

Aku pergi ke arah tingkap dan menahan kepala aton dari menghentak kepalanya ke tingkap. Tiba-tiba, azi, nilam dan not menjerit serentak ‘kilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa’

Aku berpusing melihat mereka bertiga. Azi menunjukkan isyarat tangan ke arah tanganku. Nilam dan not memejam mata masing-masing ketakutan. Aku melihat tanganku yang menahan kepala aton. Masya Allah, bukan kepala aton yang aku pegang. Rupa-rupanya kepala makhluk yang menahan aku di dalam toilet tadi. Makhluk itu mengilai-ilai sambil menjelirkan lidahnya ke mukaku.

Azi : lepas kila

Aku pun menolak kepala makhluk tersebut. Azi mengajak kami semua membaca surah yasin dan surah-surah yang kami ingat.

Seketika kemudian, pintu bilik terbuka. Kami semua terkaku kecuali azi yang meneruskan pembacaannya. Hanan dan aton berlari memeluk kami. Azi meminta agar kami meneruskan pembacaan ayat-ayat suci. Tiba-tiba, pintu bilik bergegar. Rumah juga seakan bergegar. Pamandangan ketika itu seperti kami semua berada dalam satu kotak dan kami digoncangkan.

Setelah 3 jam mengharungi detik cemas, keadaan semakin reda. Tiada lagi bunyi gangguan yang kami alami. Kami berpakat hendak keluar dari rumah malam itu juga. Berbekalkan surah yasin dan diiringi ayat-ayat suci di mulut masing-masing, kami beriringan berjalan untuk keluar.

Malangnya, kami tidak jumpa jalan keluar. Kami tidak menjumpai satu pintu pun untuk keluar. Aku terdengar bunyi seperti orang menetak sesuatu di dapur. Aku ke dapur dan mendapati mak tengah menetak sesuatu dan kurasa itu ialah ikan. Keadaan mak ketika itu sangat tidak terurus. Mak bukan seperti itu. Rambut mak yang panjang berjurai menutupi keseluruhan wajahnya. Tapi pelik juga kenapa mak menyiang ikan pada pukul 3.30 pagi?

Kila : mak,mak… cek nak tanya ni

Mak pun beralih dan mengacu pisau ke arahku.

Kila : mak, apa ni?

Mak telah menikam perutku. Aduh!!! Sungguh sakit kurasakan..
Adoi……aku buka mata,, aku berpeluh-peluh,,aku mimpi rupanya..
Relax ar,,hehe


LAGU KONTROVERSI 'bawaku pergi'

video

bawaku pergi by zizan & kaka


bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

tengah malam nanti
tolong jangan lupa
jangan mungkir janji
aku dah teruja
sudah cukup lama
aku tunggu saat ini
sejak kali terakhir kau hantar pulang
hidup sungguh sepi
tolong jangan bilang mama
tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu
jangan bilang sesiapa

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

mata dalam kaca, topi berceloreng
sarung tangan hitam, atas muka ada topeng
hanya perlu siul, tidak tekan loceng
hero sudah sampai, cepat terjun dari loteng
kita terus ke sempadan aku pacu, engkau bonceng
bawa bekal air muka cuci aib bopeng
lari dari kewajipan, tanggungjawab ponteng
lari dari kenyataan, mula kisah dongeng

tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
sambil cari yeti kita boleh cari (what?)
tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
tidak jumpa yeti moga-moga jumpa syurga

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

bila kita pergi
apa kan berlaku
siapa kan peduli
siapa ambil tahu
hidup kita tempuh
untuk apa saja
tidak kira mana kembara membawa
kita kan bersama

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1st time aku dgr lgu ni mmg best lah..
enjoy je dgr
x prasan pon lrik lagunya..
yg pnting sdap..
bila ada brita je kata lagu ni bwk unsur negatif iaitu ajak rmaja lari dri rumh, aku still dgr lgi n aku x rasa pon nk lari dari rumah..
no point la kn, dgr lgu je nk lari dri rumh..
lari ke x lari ke itu atas diri kita sndiri..
bgi aku x logik jugak kalo juz dgr lagu nk lri dri umh..
sgt2 x logik ar..
bila org dok ckp2 lgu ni x bgus,
kena banned la,
 aku pkir jgk knp pnciptanya nk ajak pndgr wt bnda x baik kn?
cari nahas je..
bila baca kt blog abg nara bru thu cita sbnrnya..
so,,kita x bole menilai dri sblh pihak shj..

ikuti pnjlsn malique disini  = BEAUTIFULNARA
 

Wednesday, 28 March 2012

SENANG : CARA BUAT DADIH


sgt sng nk wt dadih ni..
resepi dh ada siap2 kt paket dadih..
aku thu wt dadih sgera jela..hehehe
kalo aku wt perisa coklat, aku tmbh milo 2 sudu

ok la,,ni bhn2 yg dperlukn utk wt dadih
1) serbuk dadih (boleh dptkn yg sgera spt di atas)
2) gula 
3) susu cair
4) air masak

ni pulak cara nk wt dadih
1. masak air, susu dan gula hingga mendidih
2. tutup api bila air mendidih
3. masukkan serbuk dadih dan gula tmbhn ke dalam cmpurn di ats
4. kacau selama bbrp mnit
5. msukkn kdlm bekas
6. sejukkan


tara!!!!!!!sedia dmkn
dadih stoberi


dadih perisa buah-buahan


dadih coklat dn buah-an

JOM CUBA!!!




cara-cara membuat kerepek pisang

suka mkn krepek pisang x??
psti ramai yg suka mkn kn??
aku pon sgt suka mkn kpek pisang ni..
tpi yg peliknya aku x mkn pisang mentah n pisang greng...
but,this kpek pisang is my fevret..
kt cni aku nk kongsikn cara2 nk wt krepek pisang


1st, dptkn pisang utk wt kepek..
aku guna pisang nangka (gmbr di atas)
pisang tanduk pon bole guna jgk..
kalo xthu sgt, tny je p.cik or m.cik yg jual pisang ckp nk beli pisg yg nk wt kepek..
sng citer..


2nd, kupas kulit pisang 
ps 2 basuh cuci2
n rendam dlm air grm 5 minit
grm ikut suka jgn byk sgt


3rd, sagat pisang dengan sagat timun
aku sagat dlm belanga ja
*sagat = parut
belanga = kuali
bhasa utara ni,,hrp2 fhmlah..
dh translate siap2

pstikn minyak panas, bru boleh msukkan pisang yg disagat tdi..


4th, kacau pisang tdi utk mgelakkan sparuh msk n hangit
bila nmpk sdikit kkuningan, dh msk la 2


dh masak,,jom cuba..

NASI AYAM PENYET


ni mknan fevret aku kt tg mlim
aku ngat xdk mknan yg best kt cni
upanya ada la jugok
alhamdulillah...
skurg2nya kita kt msia ni dpt jgk mkn kn..
just sharing je..
hrga rm 4.50 spggn
kndungan :
nasi
ayam opcoz la
tempe greng  + tauhu
ulaman sbg hiasan
sup
smbl blcn

hurm...menyelerakan....

boleh didapati di al-ikhlas tomyam hulu bernam brdktn kolej khar..
sekali rasa nak lagi
tpi jgn expect rsa dia sm ngan tmp2 lain yg kta pnh mkn
lain tmp lain rsanya dan cara hdgnnya..


Friday, 9 March 2012

Tafsir mimpi anda melalui Al-Quran


Aku nk share ckt ja mgenai tfsir mmpi ni..yg slbhnya utk mgthui lbh lnjut,,knalah dptkn bku   
[ TAFSIR MIMPI Dengan AL-QURAN keluaran AL-HIDAYAH ]
1.     Angin bencana (angin taufan)
Bmmpi mlht angin taufan pd suatu kaum bmkna kerosakan akan menimpa kaum trsebut.
Mmpi dpt slmtkn diri dari angin taufan brmkna anda tgolong dlm org yg soleh.
(Al-Ankabut : 14)
2.     Baju
Tafsiran baju dlm mpi ikut wrna bju & jnis bju. nk tau lbh lnjut kna dptkn bkunya..
:)

Datuk Jimmy Choo

Ni adalah assignment aku sbnrnya mgenai Datuk Jimmy Choo.. truskn mmbca utk mgthui lbh lnjut..


LATAR BELAKANG
Nama                    : Jimmy Choo Yeang Keat
Umur                    : 50 tahun
Tahun kelahiran         : 1961
Asal                    : Pulau Pinang
Status perkahwinan      : Berkahwin

Bingkisan sejarah hidup
v  Jimmy Choo dilahirkan di Pulau Pinang, Malaysia pada tahun 1961 dalam sebuah keluarga di mana, ayahnya menjalankan perniagaan membuat kasut. Beliau mendapat pendedahan awal mengenai teknik pembuatan kasut daripada ayahnya iaitu seorang tukang kasut sepenuh masa.
v  Beliau bersekolah di Sekolah Rendah Shih Chung dan tamat pembelajaran beliau pada tahun enam.
v  Beliau menolong ayahnya dan berjaya menghasilkan kasut pertama pada umur 11 tahun.
v  Menyambung pengajian dalam bidang pembuatan kasut dan fesyen di London.
v  Bapanya menanggung pengajiannya untuk tahun pertama, manakala beliau terpaksa menanggung pengajiannya sendiri selama 3 tahun lagi dengan melakukan kerja secara separuh masa sebagai pencuci di restoran dan juga di kilang kasut.
v  Selepas tamat pengajian, beliau mencuba untuk membuka kedai kasutnya dengan menyewa sebuah bangunan bekas hospital yang ditinggalkan. Beliau mengharungi 4 tahun yang mendukacitakan kerana jualan kasutnya amat menyedihkan.
v  Setelah empat tahun bertungkus lumus, rekaan beliau mendapat liputan di Majalah Vogue, sebuah majalah fesyen terkenal di UK. Nama Jimmy Choo mula dikenali. Tetapi beliau masih kecewa kerana walaupun mendapat liputan media jualannya terus merosot.
v Empat tahun berlalu apabila mendiang Puteri Diana berkenan dengan rekaan beliau lantas membelinya. Semenjak dari hari itu, dia terus jatuh cinta dengan rekaan Jimmy Choo.
v  Nama Jimmy Choo terus melonjak di persada antarabangsa.
v  Antara pelanggannya ialah Natalie Imbruglia dan Katie Holmes.
v  Kasut Jimmy Choo juga mula muncul dalam filem terkenal Hollywood seperti The Devils Wear Prada (Meryl Streep) dan In Her Shoes (Cameron Diaz).
v  Dianugerahkan dengan gelaran ‘Datuk’ oleh Sultan Pahang atas kejayaannya dalam bidang fesyen.
v  Mendapat anugerah gelaran ‘Profesor’ oleh University of the Arts London atas sumbangannya dalam bidang fesyen.
v  Merupakan rakyat Malaysia pertama yang mendapat anugerah “Order of the British Empire” OBE (Knighthood) oleh Permaisuri England, Queen Elizabeth II pada tahun 2002.
v  Dianugerahkan Darjah Setia Pangkuan Negeri daripada Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang yang juga membawa gelaran Dato’.
v  Bersara pada tahun 2006 dan menjual saham syarikatnya sebanyak 50 peratus.
rekaan kasut Jimmy Choo
Inspirasi Datuk Jimmy Choo
v  Mendapat ilham dan inspirasi rekaan daripada alam semulajadi seperti pokok dan bunga.
v   Juga dari keadaan sekeliling seperti hiasan dalaman di tempat-tempat yang dilawatinya.
v  Beliau sangat teliti dalam membentuk acuan kasut yang terdiri daripada bahagian atas, tapak dan tumit bagi memastikan kasut rekaannya seimbang supaya pemakai kasutnya berasa selesa dan selamat walaupun mengenakan kasut bertumit tinggi.

KEJAYAAN YANG DICAPAI OLEH SYARIKAT
v  Kejayaan Jimmy Choo bermula pada tahun 1988 apabila kasut beliau mendapat liputan di dalam Majalah Vogue, iaitu sebuah majalah fesyen terkenal di United Kingdom (UK) yang memuatkan rekaannya dalam lapan muka halaman di mana kasut rekaannya terpilih untuk melengkapkan koleksi terbaru pereka-pereka fesyen terkemuka British di dalam sebuah penggambaran fesyen.
v  Kejayaan beliau semakin meningkat setelah mendiang Puteri Diana menyukai dan memakai kasut yang dibuat oleh beliau. Semenjak dari hari itu, Puteri Diana terus jatuh cinta dengan rekaan Jimmy Choo. Selepas itu, orang ramai mula memakai kasut buatannya.
v  Nama Jimmy Choo terus melonjak dan jualannya terus menjulang ke langit.
v  Kini Jenama Jimmy  Choo dikaitkan dengan gaya, kemewahan dan ketulenan, serta menjadi kegilaan artis dan selebriti di serata dunia. Sepasang kasut wanita dijual sehingga mencecah beribu-ribu US dollar. Antara pelanggannya ialah Natalie Imbruglia dan Katie Holmes.
v  Banyak orang terkenal memakai dan menempah kasut beliau. Kasut Jimmy Choo juga mula muncul dalam filem-filem terkenal seperti The Devils Wear Prada (kasut dipakai oleh Meryl Streep) dan In Her Shoes (kasut digayakan oleh Cameron Diaz).
v  Pada tahun 2000, Jimmy Choo dianugerahkan dengan gelaran ‘Datuk’ oleh Sultan Pahang atas kejayaan beliau dalam bidang fesyen.
v  Mendapat anugerah gelaran ‘Profesor’ oleh University of the Arts London atas sumbangannya dalam bidang fesyen.
v  Kemuncak kepada kejayaan yang dicapai oleh syarikat  beliau ialah anugerah “Order of the British Empire” OBE (Knighthood) oleh Permaisuri England, Queen Elizabeth II pada tahun 2002 yang menjadikannya rakyat Malaysia pertama yang menerima anugerah tersebut. Anugerah tersebut juga meletakkan nama Jimmy Choo setaraf dengan nama-nama terkenal seperti Richard Branson dan Sean Connery.
v  Pada tahun 2004 pula, Jimmy Choo dianugerahkan Darjah Setia Pangkuan Negeri daripada Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang yang juga membawa gelaran Dato’.
v  Memiliki lebih 60 butik di seluruh dunia.
v  Jenama Jimmy Choo merangkul pelbagai anugerah antaranya Jenama Pereka terbaik pada 2008 dari Majlis Fesyen Britain.
v  Beliau boleh dianggap sebagai duta Malaysia atas kejayaannya memperkenalkan nama Malaysia di dunia fesyen serta sentimen patriotik yang sentiasa diluahkannya ketika berucap tentang negara Malaysia.

STAIL PENGURUSAN
Datuk Jimmy Choo adalah pengurus atasan. Beliau bertanggungjawab dalam membuat keputusan mengenai arah tuju syarikat beliau iaitu Jimmy Choo Ltd. Beliau juga yang menubuhkan syarikat beliau sendiri dari hasil titik peluhnya. Sebagai pereka kasut dan beg tangan, beliau juga perlu memilih saluran komunikasi yang paling berkesan untuk memasarkan rekaan-rekaan terbarunya.
        Peranan Jimmy Choo dalam stail pengurusan syarikatnya boleh ditafsirkan mengikut Mintzberg’s iaitu dibahagikan kepada tiga kategori. Pertama, dalam hubungan interpersonal iaitu sebagai ketua, pemimpin dan orang yang berhubung dengan pihak luar. Sebagai ketua, Datuk Jimmy Choo perlu melaksanakan tugas yang simbolik iaitu tugas-tugas yang bersifat sosial dan melayan pelanggan. Contohnya, Jimmy Choo melayan permintaan Puteri Diana secara peribadi untuk mendapat rekaan kasut yang terbaik mengikut cita rasa Puteri Diana. Oleh itu jugalah Jimmy Choo merupakan pereka kasut yang diminati oleh Puteri Diana semasa hayatnya di atas stail pengurusan Jimmy Choo yang berorientasikan pelanggan.
        Kedua, Jimmy Choo juga bertindak sebagai pemberi maklumat iaitu memantau dalam syarikatnya, sebagai penyebar dan jurucakap. Sebagai penyebar, beliau perlu mengeluarkan memo mengenai keluaran-keluaran baru butiknya, membuat promosi, menawarkan diskaun, memberi perkhidmatan yang istimewa dan sebagainya bagi menarik minat pelanggan. Manakala sebagai jurucakap pula, Jimmy Choo perlu mengeluarkan kenyataan di media-media sama ada media massa, media cetak mahu pun media elektronik mengenai barang keluarannya.
        Jika terdapat sebarang pertikaian mengenai barangannya juga, beliau perlu mengadakan media konferens untuk menyelesaikan konflik tersebut. Sebagai contoh, Datuk Jimmy Choo mendapat anugerah OBE iaitu “Order of the British Empire” daripada Permaisuri England, Queen Elizabeth II. Dalam sebuah temuramah, Datuk Jimmy menceritakan dia membaca perutusan daripada Queen Elizabeth untuk menerima anugerah tersebut sambil tangannya terketar ketar. Namun, hasil kesungguhan beliau yang selama ini menubuhkan syarikatnya membuat beliau berkeyakinan untuk menerima anugerah tersebut.
  Ketiga, Jimmy Choo merupakan pembuat keputusan di dalam butik atau syarikatnya. Beliau adalah usahawan iaitu beliau perlu memikirkan apa yang terbaik untuk syarikatnya, bagaimana untuk mendapatkan pelanggan yang ramai dan cara untuk menjaga kualiti barangan rekaannya. Beliau juga bertindak sebagai penyelesai gangguan dalam syarikat. Contohnya, jika ekonomi merosot beliau perlu memikirkan cara-cara untuk mengatasinya. Beliau juga turut berperanan sebagai pengagih sumber iaitu langkah-langkah untuk membelanjakan sumber ke arah mana sama ada ke bahagian pemasaran atau pun bahagian pengurusan dan bahagian-bahagian lain. Sebagai pembuat keputusan, beliau turut mengambil peranan sebagai perunding. Beliau perlu berunding dengan pihak-pihak luar mengenai cita rasa mereka untuk menghasilkan rekaan yang terbaik. Beliau juga akan memberi pendapat beliau kepada pelanggannya mengenai kasut yang sesuai dengan pelanggan tersebut. Peranan Jimmy Choo sebagai perunding amat penting kepada pelanggannya untuk mereka membuat keputusan.
mampukah???hahaha

CABARAN YANG DIHADAPI DALAM MENGURUS SYARIKAT
Setiap perniagaan yang dimulakan mesti ada cabarannya dan rintangannya sendiri. Begitu juga dengan syarikat Jimmy Choo sendiri. Banyak cabaran dan dugaan yang terpaksa diharungi oleh Datuk Jimmy sebelum mencipta kejayaan gemilang dalam bidang yang diceburinya.
           Permulaan kisah beliau bermula apabila Jimmy Choo ingin meneruskan pelajaran di London selama empat tahun. Selepas menyakini ayahnya, iaitu Kee Yin untuk membiayai yuran untuk tahun pertama beliau belajar di London, beliau pun belajar dengan bersungguh-sungguh. Kursus yang beliau ambil adalah selama empat tahun dan beliau perlu bekerja untuk membiayai kehidupan dan yuran selama tiga tahun. Oleh itu, beliau pun bekerja sambilan sebagai pencuci di sebuah restoran dan kilang kasut untuk membiayai kehidupannya di sana.
        Selepas tamat pengajian di London, Datuk Jimmy mencuba untuk membuka kedai kasutnya dengan menyewa sebuah bangunan bekas hospital yang ditinggalkan di Malaysia. Beliau mengharungi empat tahun yang mendukacitakan kerana jualan kasutnya amat menyedihkan. Namun beliau tidak berputus asa dan terus bertahan. Pada tahun keempat, salah satu rekaan Datuk Jimmy mendapat liputan di Majalah Vogue, sebuah majalah fesyen terkenal di UK. Nama Jimmy Choo mula dikenali. Tetapi beliau masih kecewa kerana walaupun mendapat liputan media jualannya terus merosot, sehingga pada satu masa dia terpaksa hidup dengan hanya memakan mi segera.
        Namun, selepas empat tahun berlalu, nasib beliau berubah. Ditakdirkan mendiang Puteri Diana berkenan dengan rekaan Jimmy Choo lantas membelinya. Semenjak dari hari itu, Puteri Diana terus jatuh cinta dengan rekaan Jimmy Choo. Nama Jimmy Choo terus melonjak dan jualannya menjulang ke langit. Kini Jenama Jimmy Choo dikaitkan dengan gaya, kemewahan dan ketulenan, serta menjadi kegilaan artis dan selebriti di serata dunia.
        Pelbagai cabaran yang dilalui oleh Datuk Jimmy, namun berkat kesungguhan beliau dalam mengharungi pelbagai rintangan dalam mengejar cita-citanya menyebabkan jenama Jimmy Choo terus gah sehingga sekarang. Terlalu banyak cabaran yang dilalui walaupun amat susah, namun Jimmy Choo mempunyai semangat yang sangat kuat untuk mengharunginya. Oleh itu, setiap cabaran merupakan sebuah langkah permulaan kepada kejayaan.

MASUK-MASUK

PitaPata Cat tickers

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers